dimarts, 28 de febrer del 2023

La Coral dels Enginyers fa 24 anys que canta. T'hi sumes?

Als Fulls dels Enginyers informa del 15/02/2023 es va publicar el següent reportatge facilitat pel nostre president, en Freferic Montalvo:


La Coral dels Enginyers va començar a fer camí en el món del cant coral el mes de setembre de 1999, a proposta d’un grup de membres de la Comissió de Cultura de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya. Al començament, eren uns 30 cantaires, entre homes i dones, enginyers i enginyeres industrials però també amics i familiars.
El primer director de la Coral dels Enginyers va ser l’enginyer industrial Jesús Cruixent Flo i el lloc d’assaig era una petita sala als dalts de la cinquena planta de l’edifici de la Via Laietana. El primer concert es va celebrar a la casa de l’enginyeria, en concret, a la sala Pompeu Fabra pel Nadal de 1999. La Coral es va presentar, de manera oficial, durant la Diada de l’Enginyer de l’any 2000 al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.

Des de llavors, la Coral ha treballat i interpretat repertoris d’èpoques i estils ben diversos, tant de la polifonia litúrgica i profana antiga i del Renaixement, com de la música dels nostres dies, sense oblidar la música popular ni els compositors catalans. Els i les cantaires han tingut l’oportunitat d’actuar arreu de Catalunya i en diverses ciutats espanyoles i europees.

S’han realitzat diversos concerts i intercanvis amb corals de Barcelona, Madrid, Bilbao, Deva, Rosheim (França), Ihringen (Alemanya), Amsterdam (Països Baixos), Villemagne de l’Argentière (França), Coimbra (Portugal) i Liège (Belgica) i s’ha participat en concerts que organitza la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC), Maig Coral, Divendres Corals i Cicles Catalunya Coral. La Coral també ha actuat en concerts promoguts per la Intercol·legial, que agrupa les corals dels diferents col·legis professionals, a Vilaseca, L’Hospitalet de Llobregat, Centelles, Terrassa, Igualada, Lleida i en vàries esglésies de Barcelona.


Per commemorar el 5è aniversari es va fer un Concert al Petit Palau del Palau de la Música Catalana amb la coral Kantorei de Pozuelo de Alarcón (Madrid) com a invitada. Uns anys després, es va fer també un Concert amb el Coro de Ingenieros de Bilbao i, amb motiu del 10è aniversari, es va organitzar un concert extraordinari a la sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona, amb la participació conjunta de la Coral del Col·legi de l’Advocacia i la Coral de Jesús Maria, ambdues de Barcelona, i amb la interpretació dels més coneguts Cors d’Òpera.

El 15 de novembre de 2013, la Coral dels Enginyers va participar en el Concert “Música contra el cáncer” al Gran Teatre del Liceu, juntament amb l’Orquestra i Coral del Medical Music Grup de Washington, l’Orquestra “Ars Medica” i la Coral del Col·legi de Metges de Barcelona, l’Orquesta de la Universitat de Barcelona, la Coral de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Coral del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, a benefici de la Fundació Josep Carreras i Grup Àgata. També va celebrar el seu 15è aniversari amb un Concert - Espectacle al Teatre de Sarrià.

La sala del cinquè pis del Col·legi es va fer petita i els assajos es van traslladar a un local que l’Associació tenia llogat a la Plaça Ramón Berenguer. Quan es va deixar aquest local, la Coral va trobar una nova seu a La Casa del Mar, que administra el Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya, on disposa de dues aules per fer els seus assajos i també d’una espléndida Sala d’Actes, en la que ja s’han ofert alguns concerts.

El desembre del 2017, la Coral va participar en el concert commemoratiu dels 150 anys de la presència dels Germans de Sant Joan de Déu a Barcelona, en la primera seu de l’Hospital al Santuari de la Mare de Déu del Sagrat Cor i també a la missa d’Acció de Gràcies en la Basílica de la Sagrada Família.


La pandèmia va reduir totalment els assajos presencials tot i que es van poder continuar per via telemàtica. Fins i tot, es va enregistrar una peça gràcies a la col·laboració personal de cada cantaire. El març de 2022, la Coral va participar en la Cantada per la Pau ”Barcelona amb Ucraïna” a la plaça de Sant Jaume, amb més de 250 cantaires de diverses corals i amb la lectura d’un manifest en contra de totes les guerres al món.

El juliol de 2022, la Coral va participar en un Concert en el Gran Teatre del Liceu en motiu del 150 aniversari de la presència a Barcelona de la Creu Roja, junt amb la Coral de la Creu Roja i l’Orquestra “Ars Medica” del Col·legi de Metges de Barcelona, així com les Corals del Col·legi de Metges , de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Coral Singfonia.

Per commemorar el centenari del naixement de l’insigne compositor Manel Oltra, la Coral es va traslladar a la Seu Vella de Lleida per cantar, davant de la Torre del Campanar, una de les seves obres emblemàtiques, “El Campanar de Lleida”, amb lletra del poeta lleidatà Magí Morera.La Coral va ser dirigida des de la seva fundació per en Jesús Cruixent fins al 2009, després per Eulàlia Benito i, fins al 2011, per Damian Moragas. Actualment, el director és en Jordi Marín i Montañés, llicenciat en Matemàtiques.

A la Coral dels Enginyers també es fan sortides i actes socials diversos. Us animen a participar amb nosaltres del plaer de cantar plegats.No es necessiten estudis musicals, només deixar-se portar per la música, estudiar-la i gaudir-la. 

Els assajos són tots els dilluns de 18:45 a 20:45 h i un dimecres al mes es fa assaig per cordes. L’espai per assajar és a Casa del Mar (carrer Albareda, 1-21 08004 Barcelona). Per a més informació accedeix a la nostra pàgina web www.coralenginyers.cat.

Comencem a cantar?