dissabte, 17 de juny del 2023

Viatge i concert a Vallbona de les Monges i Cervera

Sortida i concert Vallbona i Cervera 17 i 18 juny 2023
El cap de setmana del 17-18 de juny, la Coral es va desplaçar a Vallbona i Cervera, per conèixer una mica més la comarca de la Segarra i fer un concert a l’Església de Santa Maria de Cervera, invitats per la coral Lacetània.

En un programa preparat pel nostre company Javier, el dissabte 17 varem visitar el Monestir de Vallbona de les Monges, admirant el claustre del segle XII de forma trapezoidal amb quatre galeries barrejant diferents estils arquitectònic des del romànic al gòtic i acabant amb el neoromànic. Admirarem la sala capitular i el cimbori dissenyat de manera que sempre entri llum per il·luminar l’església. Durant la visita i de forma casual es van interpretar dues peces musicals.

A la tarda es va visitar el Celler de l’Olivera, amb degustació d’alguns vins que fan en aquesta cooperativa i d’oli de la comarca. Varem fer nit al Balneari de Rocallaura.

El diumenge 18, ens reunirem al Centre d’Interpretació Turística de Cervera amb un grup de cantaires arribats de Barcelona i acompanyats d’un excepcional guia, varem fer un recorregut pels punts més característics de la ciutat. Primer la Plaça de l’Ajuntament ,que a les comarques de Lleida, s’anomena Paeria, mot que antigament significava reunió d’homes de pau. S’utilitza la titulació de Paer en Cap per l’Alcalde. Varem passejar pel carrer major veient les cases monumentals i l’església de Santa Maria, on està enterrat Berenguer de Cruilles, primer President de la Generalitat.

A continuació visitarem l’antiga Universitat de Cervera, edifici monumental de quasi una hectàrea de superfície, construïda en temps de Felipe V amb motiu de la llei de «Nueva Planta». Aquesta Universitat , única de Catalunya en aquell temps, va portar creixement i riquesa a Cervera. Les successives guerres van deteriorar l’edifici amb destruccions i robatoris. Actualment s’ha restaurat el Paranimf, verdadera joia de la Universitat amb grups escultòrics de Jaume Padrós.

A continuació, a l’Església de Santa Maria, després de la Missa, es va fer el concert coral i després, en un jardí annexe a l’Església, la Coral Lacetània ens va obsequiar amb un aperitiu.

A la tarda es va visitar la Casa Dalmases, una casa magnífica de varies plantes, on s’ubica la Fundació Casa Dalmases, dedicada a la fabricació de cervesa artesana i xocolata, oferint treball a persones amb discapacitats. La Fundació la dirigeix la filla d’en Javier, la Belén, que ens va fer una visita detallada juntament amb els seus col·laboradors. Per acabar, al celler, varem gaudir d'un tastet dels diferents tipus de cervesa i de xocolata elaborats al a Fundació.

Ha estat una visita molt agradable, que ja teníem programada pel 2020, que es va haver d’ajornar per l’arribada de la pandèmia.

Frederic Montalvo
Documents
Programa del concert
Vallbona de les Monges

Visita al Monestir i al Celler de l'Olivera

Concert a l'Església de Santa Maria de Cervera

Coral dels Enginyers
Bon menú

Cant conjunt
Canon de la Pau